Voorleestips

Voorleestips

Plezier in lezen, het begint al heel jong!  Voorlezen aan kinderen is heel belangrijk: het prikkelt de fantasie en is goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die al op jonge leeftijd ervaren hoe leuk lezen is, gaan zelf meer lezen. En wie vaak voor zijn plezier leest, wordt een goede lezer die het makkelijker heeft op school. Ouders spelen hierin een belangrijke rol. Daarom tien gouden voorleestips.

 1. Voor jong én oud
  Zelfs baby’s genieten al van voorlezen. Ze vinden het heerlijk u te horen praten en het stimuleert hun taal- en spraakontwikkeling. Ze leren klanken, vergroten hun woordenschat en leren zich te concentreren. Onderzoek laat zien dat baby’s, peuters en kleuters die worden voorgelezen, betere lezers worden dan leeftijdsgenootjes die niet worden voorgelezen.
 2. Voorleesritueel
  Maak elke dag even tijd om voor te lezen, bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. Een vast moment maakt lezen tot een ritueel en iets vertrouwds. Bovendien is het een rustige afsluiter van de dag waardoor uw kind beter in slaap kan komen.
 3. Een boek kiezen
  Kies een boek dat past bij de interesse van uw kind. Alles is voor te lezen als een kind maar belangstelling heeft. De een houdt nu eenmaal meer van informatieve boeken, de ander van fantasieverhalen, de ander weer van een leesbundel of plaatjesboek. Het is wel goed om af te wisselen zodat uw kind kennis kan maken met verschillende soorten teksten. Vraag uw kind eens “Waar zou je graag meer over willen weten?” of sluit aan bij een thema dat bij u thuis speelt, zoals bijvoorbeeld een nieuw broertje, samen leren spelen of feestvieren.
 4. Voorspel samen het verhaal
  Kijk samen naar de voorkant van het boek en lees de titel voor. Vraag uw kind waar hij denkt dat het boek over zal gaan en waarom hij dat denkt. Stop eens op een spannend moment in het verhaal, en vraag uw kind hoe hij denkt dat het verder gaat. Vraag als u door hebt gelezen of het klopte wat hij dacht. Door na te denken over het verhaal, leert uw kind oplossingen te bedenken en weet u of hij het verhaal begrijpt.
 5. Speel in op reacties
  Vaak leeft uw kind mee en lacht het om grapjes. Speel hier op in, laat uw kind vertellen en vraag eens naar zijn eigen ervaringen.
 6. Moeilijke woorden?
  Moeilijke woorden worden in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Of besteed er juist even aandacht aan. Door het uit te leggen of een plaatje te laten zien onthoudt uw kind het beter en leert hij weer een nieuw woord.
 7. Lees voor zoals u praat
  Het is niet nodig om u extra in te spannen om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Probeer voor te lezen zoals u ook praat, dus harder en zachter en met “hapjes lucht”. Als u leest met expressie treft u vaak veel beter de toon en helpt u uw kind het verhaal beter te begrijpen.
 8. Lees hetzelfde boek vaker voor
  Herhaling is belangrijk en erg prettig voor uw kind. Door een verhaal vaker te vertellen zal uw kind het beter begrijpen. Wees niet bang voor verveling; uw kind leert elke keer weer andere dingen uit het boek.
 9. Lees ook 10-plussers voor
  Veel ouders stoppen met voorlezen zodra hun kind zelf begint te lezen. Terwijl het juist dan zo belangrijk is om voor te blijven lezen. Eerste leesboekjes zijn door hun eenvoudige taal en verhaal vaak niet al te boeiend. Kinderen zijn in deze fase bovendien zo bezig met het technisch lezen van de woorden, dat ze ze zich van de inhoud van het verhaal nauwelijks bewust zijn. Voorgelezen worden is nog steeds heel prettig en stimuleert uw kind om zelf te willen lezen. Of wissel eens af; u leest een stukje voor en dan uw kind.
 10. Als u eens geen tijd hebt
  Tegenwoordig is er een ruim aanbod van digitale voorleesboeken, apps en filmpjes, prentenboeken en downloads op internet. Zelfs gratis of voor een klein bedrag. Als u dan een keer geen tijd hebt, of u wilt uw kind op een rustige manier vermaken, dan is dat een aangenaam alternatief.

In de bibliotheek vindt u veel tips voor leuke boeken. Of vraag eens tips aan andere ouders. Ook op internet worden veel boeken door anderen aanbevolen, zoals bijvoorbeeld op de site van de Nationale Voorleesdagen en digitale prentenboeken op leesmevoor.nl.

Meer weten over De Horizon?

Odolum quisci ero odigna Tatuer sed ex euiscil iquisi

Neem contact op